imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ilyen egy hét iPhone-nal a Telekom VOLT Fesztiválon


Talán kevesen tudják, de kis hazánk két fesztiválja is diadalmasan szerepelt  a hollandiai Groningenben tartott, a European Festival Awards gálán. A Telekom VOLT Fesztivál a közepes méretű rendezvények versenyében lett Európa legjobbja, míg a Sziget a „legjobb programkínálat” kategóriában lett első. 2016-ban tehát az iMagazin csapatának volt még egy plusz indoka, hogy tanácsokkal és saját meglátásaival lássa el azokat az olvasóit, akik szívesen mennek fesztiválozni, és még ilyenkor is az Apple termékek által nyújtott luxust szeretnék élvezni. A tapasztalatszerzés érdekében pedig egy iPhone 5s-t is többször elveszítettem – szándékosan.

Mielőtt a lényegre térnék, mindenképp szeretnék írni kicsit a fesztiválról, a háttértörténetről és Sopronról is, hiszen valamivel meg kell azt indokolnom, hogy miért ez a kedvenc magyarországi fesztiválom. Akit az előtörténet és az összefoglalók nem igazán érdekelnek, nyugodtan ugorjanak át egy-két bekezdést, számukra a lényeg a cikk végén lesz található.

1993 óta minden évben Sopronban kerül megrendezésre az esemény, amely kínálatában garantáltan minden ember talál olyan előadót, amelyet szívesen látna élőben. Nem véletlen, hiszen ha a zenei stílusokat elkezdenénk felsorolni, amelyek közül idén is válogathattak a fesztiválozók, valószínűleg még két bekezdésig csak olvasnák. Legyen tehát elég annyi, hogy a rocktól a jazzen át, a legdurvább EDM-ig tényleg minden megtalálható itt.

_CSS-9

A rendezvény neve egy 1993-ban még rendszerességgel megjelenő magazintól származik, amelyet szintén VOLT-nak hívtak. Jelenlegi (talán végleges?) helyszínét 2002-ben találták a fesztivál szervezői, ez pedig a Lővér kemping. A szervezők szándéka a fesztivállal 1993 óta nem sokat változott. Céljuk, hogy a VOLT műfajoktól függetlenül csupa olyan programnak adjon otthont, amelyet ők maguk színvonalasnak, izgalmasnak, érdekesnek tartanak. Az eklektikus programkínálat nyitott gondolkodású fiatalokat vonz (inkább), talán ennek köszönhető, hogy sokak szerint a VOLT közönsége páratlanul „jó fejnek”, szeretni valónak mondható.

Az idei fesztivál a tegnapi nappal fejeződött be, és egy-két kisebb gikszert leszámítva, a fesztivál szervezői ismét kifejezetten sikeres évet és szervezést tudhatnak maguk mögött. A népszerű zenei kínálat mellett, melynek tagjai voltak olyan hírességek, mint az Iron Maiden, Wiz Khalifa, The Prodigy, Axwell és Ingrosso, a Slayer és Sigma, rengeteg olyan program volt, amivel egy-egy jól sikerült koncert után tudnak lepihenni a szórakozni vágyók. A sokak által viccesnek talált habfürdő már-már minden évben jelen van, de idén például először a HungaroControl légiforgalmi irányító emberei biztosítottak kiugrási lehetőséget – szó szerint – 7 és fél méter magasból.

moha_juli1_021

A programok széles tárháza mellett pedig egyáltalán nem hétköznapi események is történnek a fesztivál területén, és most nem az olyan dolgokra kell itt gondolni, hogy egy-két alkoholmámorban égő ember milyen képtelenségeket képes csinálni. Sokkal inkább olyanokra, mint az egyre nagyobb hírességnek örvendő, ám de rejtélyes Balance projekt, amely következő helyszínének pont ezt a fesztivált választotta. Az ismeretlen kilétű esernyős ember ugyanis – a magyar csapatot buzdító emberi zászló utáni attrakció után – a Volton található óriáskereket választotta következő attrakciójának helyszínéül. Bár az is lehet, hogy a fesztivál résztvevőjeként, csak elege lett a nagy tömegből, és azért mászott fel minden biztosítás nélkül, hogy jobban lássa a koncerteket.

A projektről még röviden egyébként annyit, hogy a Brains – Balance című számánál mutatkozott be a kis csapat, és olyan eszmét tartanak a szem előtt, amely szorosan köthető az Apple gondolkodásmódhoz és kultúrához, de ennél többet nem is árulnék el, akit érdekel itt nézelődhet.

http://vargabenedek.hu - Rockstar Photographers - http://facebook.com/festivalphotographers

Visszatérve egy kicsit a tárgyra, egy fesztiválra való induláskor rengeteg odafigyelés szükséges, kezdve az utazástól, a jegyeken át, a szállásig gyakorlatilag mindent érdemes ellenőrizni. Erről egy korábbi cikkemben írtam egy hosszabb összefoglalót, és az itt felsorolt alkalmazások egy jelentős része tökéletesen használható erre a szituációra is.

Akárcsak a Szigetnek, a Telekom VOLT fesztiválnak is megvan a saját iOS kompatibilis alkalmazása, ami azért nagyszerű, mert egy helyen tudunk tárolni minden fontos információt. Habár az app megszólalásig hasonlít a Szigetes alkalmazásra (ami nyilván a könnyebb kezelést szolgálja), messze nem volt olyan rossz ezt kezelni élőben, mint a testvérét. A térképen jobban ki lehetett igazodni, de őszintén szólva ez még mindig nem az igazi. A tavalyihoz képest a színpadokat kicsit átrendezték, talán ez is lehetett a probléma.

MLA_4729_resize

A Volt appban viszont már a kezdetektől felfedeztem egy kis érdekességet, hisz’ nekem tavaly óta foglalja a kis kockáját a telefonom főképernyőjén. A fejlesztők megleptek minket egy olyan kis aprósággal, hogy ha nem ismerjük az adott előadót, akkor akár bele is hallgathatunk a Spotify segítségével az adott számba, anélkül, hogy a Volt appot elhagynánk. Ezek Spotify előfizetés nélkül csak 15-30 másodperces snittek, de ahhoz pont elég, hogy kiderítsük, hogy egy adott előadót kedvelni fogunk, avagy sem.

Az alkalmazás többi része nem változott: továbbra is beállíthatjuk a kedvenc előadóinkat, hogy még a koncert előtt értesítést kapjunk a koncert kezdésről, és olvasgathatjuk a gyakran ismételt kérdéseket. A fejlesztőcsapatnak külön pontot kell adni arra, hogy az angol fordításban nincs hiba, tehát ez a verzió is teljesen jól használható.

hjl-1930

Amivel már inkább voltak problémák, azok az értesítések, a szervezés és az átszervezés. Őszintén megvallva mondjuk összesen kettő eset volt, amikor ebből probléma volt, és akkor sem a szervezők részéről, hanem a nagyobb fellépők miatt. Ismeretlen okokból kifolyólag, két külföldi zenekar koncertsávja is felcserélésre került két hazaival, és ez a hirtelen váltás sajnos a koncertek színvonalán is meglátszott. A rajongók közül sokan lemaradtak a koncertről, és meglepődötten álltak, hiszen nem feltétlen kaptak megfelelő tájékoztatást a programváltozásról, vagy akkor sem időben. Ezért viszont tényleg fölösleges a szervezőket okolni, ők megpróbálták a legjobbat kihozni egy adott szituációból. Igaz az alkalmazáson keresztül megjöhettek volna rendesen az értesítések (néhányan ugyanis megkaptuk a csapatból, de nem mindenki).

Összességében viszont ismét egy nagyon színvonalas esemény tagjai lehettünk, remek koncertekkel és eseményekkel, programokkal. Habár a fesztiválról szerettem volna videós anyagot is készíteni, ez a kezdeményezés több ponton is elkezdett vérezni, majd egyszerűen meghalt. Ugyanakkor végig sikerült vinni egy egész érdekes szociológiai kísérletet, amire talán épeszű ember egy ilyen szituációban nem igen vállalkozott volna. A lényege az volt, hogy egy iPhone 5s-t próbáltam meg minél többször elveszíteni.

Az ötlet igazából onnan jött, hogy érdekelt, mi történne, ha éles helyzetben hagynám el a telefonomat. Mivel a saját készülékemmel nem igazán merném megcsinálni, ezért egyfajta pót iPhone-nal próbálkoztam, amibe egy mezei feltöltőkártyás SIM kártya került. A készülékbe beállítottam egy orvosi azonosítót (benne a tényleges számommal), lekódoltam, majd zsebre vágtam. A fesztivál területén ezt a készüléket nyolcszor hagytam el – tízszer szerettem volna – de sajnos a nyolcadik alkalomnál már feladta a készülék.

Minden esetben ugyanazt a folyamatot követtem. Először is elsétáltam a fesztivál egy forgalmasabb pontjára, például kempingbejárat, egy étel- vagy italbódé, vagy épp a főbejárat. Ezután a telefonomat egy biztonságosabb helyre igyekeztem – minél kevésbé feltűnően – lerakni. A haditerv a megtalálásra ugyan az volt minden esetben: vártam egy fél órát, és ha nem jelentkezett senki telefonon, akkor beállítottam az Elveszett módot, egy üzenettel a képernyőn. Ha nem lett meg így sem, akkor körülbelül egy órán belül elkezdtem GPS-szel keresni. Bármennyire is meglepő, a telefon 100%-os aránnyal került elő – így vagy úgy.

MLA_5190

A statisztika alapján 3 alkalommal találtam meg a telefont – egy vagy másfél óra után – úgy, ahogy hagytam. 2 alkalommal volt az, hogy a telefonom még azelőtt csörgött, hogy beállítottam volna az Elveszett módot. Ez számomra már csak azért is pozitív csalódás volt, mert nem győzöm szorgalmazni a felhasználók körében az Orvosi Azonosító ilyesfajta hasznosítását. A többi 3 alkalommal az iPhone csak úgy lett meg, hogy beállítottam az üzenetet a képernyőre az iCloud fiókom segítségével. Mint említettem tízszer szerettem volna megismételni ezt a kísérletet, de sajnos a nyolcadik alkalommal a telefont valaki leejtette és összetört a kijelzője még jobban (sejtem, hogy nem az törte össze, aki amúgy végül visszaadta).

A kísérlet viszont nagyon megérte, és a gyümölcsét is meghozta – számomra legalábbis biztos. Kiderült ugyanis az, hogy a VOLT fesztiválon vannak a legjobb koncertek, a legszínesebb programok, és ami a legfontosabb: legsegítőkészebb emberek. Amit pedig ne felejtsünk el beállítani az iPhone-unkon egy fesztivál elején, a rögtönzött tesztünk alapján :

– Orvosi azonosító, névvel és legalább egy telefonszámmal
– Jelkód és Touch ID beállítása
– Find My iPhone használata
– Elveszett üzemmód, elvesztés után a lehető leghamarabb

Igazából mondanám, hogy a STAFF is segítőkész, ha ilyen helyzetről van szó, de ők valószínűleg nem tudnak sokkal többet tenni, és nekem sem volt erre szükségem egyszer sem. Érdemes lehet viszont azonnal elkezdeni keresni, mert minden perccel csökken az esély a készülék megtalálására. A fesztiválról még annyit, hogy jövőre is biztosan találkozhatunk Sopronban, valószínűleg valami hasonlóan érdekes kísérlettel. Persze az előtt még lesz egy Sziget is!

MOHA3538

A képek megfelelnek a VOLT Fesztivál házirendjében előírt szabályokkal. Képeket készítette: Rockstar Photographers

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!