imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Watson szerint az Apple Watch lesz a legmenőbb ajándék


No persze nem Sherlock Holmes hű segítőjére kell gondolnunk a címben szereplő névvel kapcsolatban, hanem az IBM régóta fejlesztgetett mesterséges intelligenciájára, ami az online trendek alapján jutott erre a következtetésre.

A kék óriás nemrég kiadott egy iOS-alkalmazást IBM Watson Trend néven, aminek az a célja, hogy segítsen a karácsonyi ajándékválasztásban. És hogy mégis hogyan? Az IBM így foglalja össze a meglehetősen bonyolult technológiai hátteret pár szóban:

Mivel a Watson megérti a természetes nyelvet, képes több millió tesztet, szakértő blogot és a közösségi médiában folyó eszmecserét átolvasni és értelmezni. Ezután egyszerűen értelmezhető formában naponta megosztja veled ezt a kollektív tudást.

Jelenleg az Apple Watch a legnépszerűbb eszköz mind az összesített eredmények, mind a technológia kategóriában, nem is kevéssel: most éppen 100-as „trendpontszámmal” rendelkezik, ami a maximális érték, ráadásul ez augusztus közepe óta soha nem is csökkent 90 alá. A második helyezést az összesített kategóriában pillanatnyilag a Samsung TV-k tudhatják magukénak 53-as trendpontszámmal, a harmadik pedig a Lego City 51 ponttal.

IBM Watson Trend

Ha kiválasztunk egy terméket vagy termékkategóriát, a Watson app – vagyis inkább a szerkesztői – röviden összefoglalja a több millió forrásból összegzett adatokat, megmutatja, hogy az elmúlt időszakban hogyan változtak a trendek a szóban forgó eszközzel kapcsolatban, illetve néhány idézetet is összegyűjt a neten fellelhető véleményekből. Végül még pár fotót is megnézhetünk, bár ez a galéria modul jelenleg elég bugos.

A Watson egyébként nem csak összegyűjti a rengeteg információt, hanem megpróbál egy 21 napos előrejelzést is készíteni az eddig trendek és adatok alapján, vagyis nagyjából tudhatjuk, hogy három hét múlva mi várható az egyes termékekkel kapcsolatban.

Az IBM Watson. | Kép forrása: Wikipédia
Az IBM Watson. | Kép forrása: Wikipédia

Persze nem feltétlenül kell véresen komolyan venni az IBM Watson Trend alkalmazást, leginkább arra lehet jó, hogy az IBM szélesebb körben is tudatosítsa az emberekben, hogy rendelkezik egy ilyen technológiával, valamint közérthető formában mutassa be azt, hogy mire is képes az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia. Hasonlóan ahhoz, amikor Watson 2011-ben megnyerte az amerikai Jeopardy! vetélkedőt.

• IBM Watson Trend letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes)

Forrás: AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!