imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Webkamerán át figyel a most felfedezett Maces vírus


És ez még csak nem is a fő képessége: figyeli a leütéseket, és képernyőfotókat is tud készíteni. A friss rendszerek már nincsenek veszélyben az akár évtizedek óta rejtetten működő fenyegetéstől.

Egy biztonsági szakértő, Patrick Wardle nemrégiben egy újabb Maces vírusra bukkant, amely lehetővé tette, hogy a támadók távolról aktiválják az áldozat webkameráját, figyeljék a leütéseit, vagy képernyőmentéseket készítsenek. Ami még ennél is aggasztóbb, hogy a szakember szerint a fenyegetés már legalább öt, de az is lehet, hogy tíz éve létezik.

A malware a Fruitfly nevezetű, januárban kiszúrt vírus egy variánsa, amelyre akkor gyorsan ki is adtak egy frissítést, ami meggátolta a terjedését. A Fruitfly meglehetősen elavult kódot használt, amely még az OS X előtti időkre vezethető vissza, és célzottan orvosbiológiai kutatólaborok támadására használták. Ezzel szemben a most felfedezett változat elsősorban sima amerikai háztartásokra vadászott.

Érdekes módon a malware nem arra lett tervezve, hogy pénzt szerezzen a készítőinek, sőt az IP címek alapján még csak nem is cégeket fertőzött. Még Wardle számára is rejtély, hogy akkor mégis mi volt vele a készítők célja.

Nem tudom, hogy szimplán csak unaloműzésből, vagy éppenséggel perverz szándékkal készítették a vírust. Még ha csak pár unatkozó tinédzser kémkedne utánam, érzelmileg már az is megterhelő lenne, hát még ha kiderül, hogy valami perverz tette ezt – mondta Wardle az ArsTechnicának.

A felfedező értesítette az illetékes hatóságokat, akik lekapcsolták a vírussal kapcsolatban álló szervereket, egyelőre elhárítva ezzel a fenyegetést. Ezzel párhuzamosan elküldte felfedezésének részleteit az Apple-nek, valamint beszámolót is tart majd a fenyegetésről a Las Vegas-i Black Hat Security konferencián.

A hír kapcsán az Apple megerősítette, hogy minden frissen tartott rendszer, amelyik El Capitant vagy annál újabb macOS-t futtat, biztonságban van. A hibát valamikor januárban javították és csak a kifejezetten elavult Maceket érintette. Hogy az elavult mit takar az Apple szóhasználatában, nem tisztázott, de a lényeg, hogy lehetőleg mindig tartsátok up-to-date a rendszert.

Forrás: 9to5mac

Ha már öregecske a géped, többek között ezért is érdemes lehet lecserélni egy újabbra. Szerencsére ehhez most tudunk ajánlani pár nagyon kedvező árú, akciós terméket, legyen szó akár iMac-ről akár MacBookról. Az Apple rendszerei egyébként aránylag ritkán futnak bele ehhez hasonló fenyegetésbe, ennek okait ebben a cikkben szedtük össze.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!