imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Withings Activité a csuklónkon – teszt


Tavaly június végén írtunk egy cikket az akkor bemutatott Withings Activité okosóráról. Most végre megérkezett, és egy hétig mérte az aktivitásomat. Hamar kiderült, hogy keveset mozgok, és rosszul alszom.

Tavaly év közepén robbant igazán az okosóra-bomba. A gyártók sorra kezdték el bemutatni az okosóráikat, de a Withings Activité volt az első ami felkeltette az érdeklődésünket. Egyrészt, mert ez volt az egyik első okosóra ami iOS és Androidos készülékekkel is együttműködik, másrészt már első ránézésre is nagyon tetszetős.

A Withings Activité több szempontból is más mint a piacon kapható okosórák. Az Activité nem túl okos, viszont annál szebb, ugyanis nem digitális kijelzőt kapott, hanem egy analóg órát spékeltek meg némi okosfunkcióval. Az Activité csak pár funkciót tud, viszont azt elég jól.

Swiss Made, vagyis Svácjban készülnek a számlap és a mutatók is, magas minőségben, fekete és fehér számlapokkal. Karcálló zafírüveg, rozsdamentes acél tokozás, és 50 méterig vízálló. Varrott, fekete vagy barna bőrszíj. Belül Bluetooth 4.0, lépésszámláló, és fejlett alvásfigyelő elemzi a mozgásunkat, és a pihenésünket. Helyet kapott még egy kis rezgőmotor is, mely egészen finoman tud ébreszteni, vagy jelezni például egy tárgyalás közben.

activite_fekete

Nyolc hónapig bírja szuflával

Talán az egyik legfontosabb adat ami ezt az órát megkülönbözteti a többi okosórától, hogy ezt az órát nem kell naponta tölteni. Sőt, hetente sem, ugyanis akár nyolc hónapig működik a cserélhető elemről, ez pedig egy nagyon fontos szempont lehet sokaknál, akik nem akarják a telefonjuk mellett még az órájukat is naponta töltögetni.

Tehát ahogy az látszik a felsorolásból, viszonylag hamar ki lehet vesézni az okosfunkciókat, cserébe, lesz egy szép analóg óránk, lépésszámlálóval, alvásfigyeléssel, amit nem kell töltögetnünk. Mindez 120 900 forintos áron lehet a miénk, amennyiben szeretnénk a csuklónkon tudni egy ilyen órát. (A legolcsóbb Apple Watch Sport is nagyjából ennyibe kerül majd.)

Ez nem kevés pénz, és nyilván nem is éri meg mindenkinek, de az biztos, hogy van egy réteg akinek ez a termék készült. Nem számítottunk rá, de amint kiraktunk egy fotót az iSTYLE Instagram oldalára, gyakorlatilag napok alatt elkelt az összes Activité. Kicsit meg is lepődtünk, mert nem számítottunk rá, hogy a 10 darabos induló készlet egyetlen Instagram kép után el is fogy napok alatt, igazából attól féltünk, hogy alig pár darab fogy majd, és az is hónapok alatt. Ebből is látszik, hogy egy okosóránál nem csak az számít, hogy milyen funkciókat tud, hanem az, hogy mennyire szép, mennyire lehet jó kiegészítője a ruhatárunknak.

activite_feher2

Design

A Withings Activité nem okoz csalódást, élőben is olyan szép mint a képeken, egyáltalán nem kell szégyenkeznie a hasonló árkategóriákban szereplő órák mellett. Persze teljesen szubjektív, hogy valakinek tetszik-e vagy nem. Nekem tetszik az óra, viszont számomra például picit kicsi a 36,3 mm-es átmérő. Bár nincs nagy csuklóm, és nem is rajongok a hatalmas órákért, az Activité nekem egy nem elég nagy. Nem vészes, de jobban tetszene 42 mm-es méretben. A bőrszíjat is vékonynak, és egy kicsit rövidnek is találom. Ennek a méretnek azonban megvan az az előnye, hogy az Activité teljesen uniszex, nők és férfiak is hordhatják, amennyiben számukra ez a méret az ideális. Az irodában kipróbáltuk lányokon is, és a fehér modell mindegyik hölgynek jól állt. A vastagsága is rendben van, és a súlya is mindössze 37 gramm, szinte észrevétlen miközben hordjuk. A csomagban a bőrszíj mellett kapunk még egy vízálló szíjat is, melyet pillanatok alatt kicserélhetünk ha mondjuk úszáshoz szeretnénk használni az órát. (2015 márciusban érkezik az úszás mérésére szolgáló funkció.)

A design egy dolog, hiszen ez teljesen szubjektív, de mi a helyzet az okosfunkciókkal?

Az élet mozgás

El is érkeztünk a lényeghez. Ha valaki eljutott odáig, hogy tetszik neki a Withings Activité, és ezt választja egy másik hasonló árkategóriában mozgó óra helyett, tulajdonképpen ingyen kapjuk az okosfunkciókat.

activite_f_b

A lépéseink számát egy külön kis (piros vagy kék) mutató mutatja, 0-tól 10 000 lépésig skálázva. Valahányszor ránézünk az óránkra, hogy megtudjuk mennyi az idő, azonnal látjuk, hogy mennyire tunyultunk el aznap. Esetemben, nap végére legtöbbször csak 2-3000 lépést mutatott az óra, ami igen kevés. A rekordom 4700 lépés volt a múlt héten. De talán pont ezért, mert folyamatosan látjuk az aznap megtett lépéseinket, elég erősen inspirál kicsit több mozgásra. Én például konkrétan az Activité miatt, átszoktam arra, hogy lift helyett gyalog tegyem meg reggel és este a hat emelet magasságot, hogy ezzel is kicsit növeljem az elégetett kalóriák számát. Persze az iPhone-om is méri a megtett lépéseim számát, de ha nem indítom el a Health alkalmazást, akkor sosem látom ezeket a számokat, a Withings órán viszont egyetlen pillantással fel tudom mérni, hogy eleget mozogtam-e. Ráadásul a Withings óra sokkal pontosabban mér, hiszen a telefonnal ellentétben, ez mindig rajtam van, így akkor is számol, ha a telefonomat az asztalon hagyom. Tényleg szuper kis mozgásösztönző. Ide tartozik, hogy hamarosan érkezik egy szoftverfrissítés, melynek megjelenése után, úszást is tud mérni majd az Activité.

Ha megszokjuk, hogy éjszakára sem vesszük le az óránkat, akkor az alvásunkat is figyelhetjük vele. Hamar ki is derült, hogy nem alszom túl jól, emiatt le is cseréltem az ezer éves szivacs párnámat egy tollpárnára. Azóta picit jobb a helyzet. Az Activité mozgás alapján figyeli az alvásunk minőségét, és ha elindítjuk a Withings alkalmazást, gyorsan leszinkronizálja az appba a mért adatokat, ebből pedig jó kis grafikonokat készít nekünk az alkalmazás. Láthatjuk, hogy mennyi időt töltöttünk az ágyban, ebből mennyi volt amikor nyugtalanul aludtunk, és hány órán keresztül tudtunk mélyen aludni.

Az Activité ébreszteni is tud. Ezt egyetlen éjszaka próbáltam ki, aztán rájöttem, hogy számomra felesleges ez a funkció. Beállítottam a Withings appon keresztül, hogy mikor ébresszen rezgéssel az óra, aztán lefeküdtem aludni. Másnap reggel a kávézás közben elkezdett rezegni a csuklómon az óra. Mivel aznap magamtól felkeltem korábban, semmi szükség nem volt az ébresztőre, viszont az óra ott rezgett a kezemen, de kikapcsolni persze nem lehet, hiszen nincsenek gombok az Activité-n. Megvártam amíg abbahagyja, aztán ki is kapcsoltam a telefonon ezt a funkciót. Arra viszont nagyon hasznos lehet, hogy egy tárgyalás közben szóljon, hogy lejárt a parkolójegy, hiszen volt már, hogy azért büntettek meg, mert a lenémított telefonomon nem vettem észre, hogy megérkezett a parkolás végét jelző sms.

activite_app

Ökoszisztéma

Van még egy hatalmas előnye ennek az órának. Ez pedig az ökoszisztéma. Nekem például van egy Withings okosmérlegem amit imádok. (Teszt itt.) A mérlegem eddig is leszinkronizálta a súlyomat, a BMI indexemet, pulzusomat, és ezeket az adatokat a Withings app szépen beszippantotta. Mikor elkezdtem használni az Activité órát, pillanatok alatt hozzáadta az órát is az app, és azóta szépen szinkronizálja a lépéseimet, és az alvásciklusaimat is ugyanez az alkalmazás. Így már rengeteg adatot láthatok egy helyen.

Instant Get?

Kinek ajánljuk az Activité órát? Azoknak akiknek tetszik az óra kiegészítőként, tehát egy sima óraként is megvásárolnák. Hiszen az óra elsősorban kiegészítőként kell jól mutasson, mert az órák ékszerek is egyben. Tehát ha valakinek megtetszik maga az óra, akkor már csak hab a tortán, hogy okosfunkciókat is kapunk az órával. Bár az első Activité-ről szóló cikkben azt írtam, hogy én biztosan venni fogok, de az azóta bemutatott Apple Watch némiképp átrendezte az óravásárlásra szánható keretemet. Ha megtetszett a Withings Activité, megvásárolhatod az iSTYLE-ban.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!