imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Withings Home – Okoskamera teszt


Amikor megérkezett az iSTYLE-ba a Withings Home “okoskamera”, egyből kibontottam egyet és hazavittem tesztelni. Az alábbi cikkben összefoglalom a tapasztalataimat, és megpróbálom kitalálni, hogy kinek készült ez a termék.

Amikor bejelentette a Withings ezt a kamerát egyből megrendeltük, mert a specifikációi alapján igen komoly kis eszköz, ennek megfelelően mondjuk nem is olcsó, de szeretjük a drága cuccokat. Miért okos? Mert nem csak egy szimpla webkamera, tényleg elég sok mindent tud.

whome3

A Withings Home tulajdonképpen egy kis kerek dobozba épített kamera, plusz egy levegő minőség mérő egység. Ezen kívül tartalmaz egy 2 wattos hangszórót is, így azon kívül, hogy az iPhone-unkról, vagy az iPadünkről benézhetünk a lakásunkba, még beszélhetünk is a családtagjainkhoz, sőt még a henger alsó részén lévő fényekkel is feldobhatjuk a kis hengert. A kamera érzékeli a mozgás és a zajt is, így ha valami történik a lakásban, akcióba lendül és azonnal feltölt egy rövid videót illetve fotót az eseményről. Mondjuk ha kimászott a gyerek a kiságyból és a nappali közepén csatangol, ezt érzékeli a kamera, és küld egy push értesítést a telefonunkra, mi pedig felhívhatjuk a szunyókáló dadát, hogy figyeljen már oda a gyerekre, vagy egyszerűen belekiabálunk a Withings Home alkalmazásba, ezt pedig közvetíti otthon a kameránk a hangszóróján keresztül. Akár kis esti altatódalt is elindíthatunk az alkalmazásból egyetlen gombnyomással. Emellett a Withings Home automatikusan rögzíti az utolsó 12 órát, feltölti a szerverre a videót, amit bármikor és bárhonnan visszanézhetünk, és akár le is menthetünk.

whome_big

A Withings Home üzembe helyezése alig pár percet vesz igénybe. A kamerát bedugjuk a konnektorba, letöltjük az alkalmazást, elindítjuk, az app pedig leszippantja a telefonunkról az otthoni Wi-Fi hálózatunk adatait, amit aztán pillanatok alatt áttölt a kamera egységbe. Nincs más dolgunk mint elhelyezni valahova a kamerát a lakás egy pontján, attól függően, hogy a lakás mely részét szeretnénk szemmel tartani.

Innentől kezdve a telefonunkon bármikor élő képet láthatunk a lakásunkból közvetítve, ráadásul egész jó minőségben. Bár az 5 megapixeles kamera nem tűnik túl ütősnek, mégis meglepően jó a képminőség, nem beszélve a 135 fokos látószögről, ami egy kis méretű szoba esetén is lehetővé teszi, hogy a helyiség nagy részét belássuk. Lehetőségünk van akár tizenkétszeres nagyítással ráközelíteni a kép általunk kiválasztott részére, plusz az infrás éjszakai üzemmód mellett vaksötétben is láthatunk mindent. Lejjebb találtok videókat erről.

withings_home_app

A fentiek mellett bónuszként a levegő minőségét is figyeli, és természetesen itt is kérhetünk push értesítést ha a beállított értéket meghaladja a PPM érték. Ezzel meg is oldja nekünk szellőztetés kérdését. Ha mondjuk 1000 fölé megy a számláló, én ki szoktam szellőztetni a lakást. Személy szerint erre a funkcióra semmi szükségem, hiszen van egy Netatmo állomásom amit használhatok erre, viszont akinek nincs Netatmója, annak jól jöhet ez a funkció.

air_big

 

A kérdés, hogy mi értelme ennek az egésznek? Szükségünk van-e egy ilyen eszközre?

A pár napos tesztelés után kijelenthetem, hogy bár imádok mindenféle okoskiegészítőt, számomra semmi szükség nincs egy ilyen kamerára. Maximum a macskámat figyelhetem vele, ami ugyan mókás tevékenység de semmiképp nem ér meg nekem 68 900 forintot. Főleg, hogy a macskám tiszta paranoiás lenne, ha gyakran beszólnék hozzá a Home hangszóróján keresztül. Mikor demóztam a többieknek, szerencsétlen macskám azt hitte, hogy benne vagyok a kis dobozban, és kétségbeesetten próbált kiszedni belőle. Ez látszik is a lenti videón, emiatt mozdította el a kamerát. (Az alábbi videó 18 órát sűrít egy percben. Következő életemben macska akarok lenni…)

Jó kis termék, de az Instant Get jelzőt nem érdemelte ki. Az alkalmazás például eléggé kesze-kusza, ki is fagyott párszor használat közben. Persze még nagyon friss termékről van szó, nyilván a jelenlegi hibákat javítani fogják a jövőben, hiszen a Withings eddig kifogástalan minőségű alkalmazásokat készített. Az élő kamera képe igen meggyőző, de sajnos ugyanez nem mondható el a lementett fotókról illetve timelapse videókról. Ezeknél jól látható a minőségromlás a durva tömörítés miatt. A push értesítés jó dolog, de ha otthon vagyunk, be kell lépni az alkalmazásba, és ki kell kapcsolni az értesítéseket ha nem akarjuk, hogy percenként csipogjon a telefonunk, akár csak a bekapcsolt TV képernyő miatt. Erre van egyébként egy másik megoldás, ugyanis egyetlen mozdulattal elforgatható a fa burkolat a kamera körül, ezzel lekapcsoljuk az eszközt. Csak reggel ne felejtsük el visszakapcsolni.

Visszatérve a kinek ajánlom kérdésre. Mindenképp családos embereknek, főleg azoknak akiknek mostanában született gyermeke. Ha lenne kisgyerekem tuti beraknék egy ilyen kamerát a gyerekágy mellé, hogy láthassam minden rendben van. Persze nem csak erre használhatjuk, akár betörőt is foghatunk a Withings Home segítségével, de akár az irodába is berakhatjuk megfigyelni az alkalmazottakat. Érdemes átgondolni, hogy ha otthon akarjuk használni, akkor nem árt megbeszélni az asszonnyal a dolgot, hiszen tulajdonképpen egy nagytestvér telepítéséről van szó, és nem biztos, hogy mindenki repesne az örömtől ha tudná, hogy egy kamera azt is feltölti a felhőbe ahogy mondjuk ruha nélkül mászkálunk zuhanyzás után a lakásunkban.

A Withings Home a mai naptól megvásárolható, jelenleg raktáron található minden iSTYLE üzletben, és természetesen az iSTYLE webshopban is megrendelhető ingyenes házhoz szállítással.

Nem akarom rábeszélni senkire a Withings Home okos kiegészítőt, de biztos vagyok benne, hogy fent leírtak alapján mindenki el tudja dönteni, hogy szüksége van-e egy ilyen kiegészítőre. Igazából mire megírtam a cikket, arra jutottam, hogy simán meg kéne tartanom, biztos ami biztos alapon. Egyrészt mókás ránézni a macskára, másrészt ha esetleg egy betörőt is megfog mert lefotózza a behatolót, akkor már megérte.

Végezetül jöjjön egy gyári videó a Withings Home-ról, azoknak, akik inkább vizuális típusok.

Kapcsolódó tesztek:

Withings Okosmérleg

Netatmo Weather Station

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!