imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Wozniak: Jobs elégedett lenne a vállalat jelenlegi állapotával


Az Apple társalapítóját egy friss interjúban a vállalat részvényeiről, a valódi innovációról és Steve Jobsról kérdezték, de maradt idő a Teslának is odaszúrni egy kicsit.

Hiába nem vállal aktív szerepet a vállalat mindennapjaiban, Steve Wozniak szavaira még mindig felkapják a fejüket az Apple rajongói. Tegnap épp a CNBC csatornán adott egy élő interjút, amiben a mostanában szokásos témák kerültek elő.

Boldogság = mosolyok – homlokráncolások száma

Az első kérdés egyből az Apple részvényeit érintette (az októberi 232 dolláros árfolyamhoz képest mostanra 192 dollárig zuhant vissza a papír, ami elég durva esés). Woz azt mondja, egyáltalán nem nézi az akutális árfolyamokat (még a Stock appot sem nyitotta meg az iPhone-jában, ahogy mi se…), nem akar ezzel foglalkozni. Az ő filózofiája az, hogy a boldogság egyenlete a mosolyok száma minusz a homlokráncolások száma, és mivel az árfolyamokon, választásokon vagy hasonló horderejű dolgokon mindig csak aggódik az ember, ő ebből inkább kimarad.

Bevallása szerint már számtalanszor hallotta azt az álláspontot, amit jelenleg is próbál pár elemző elhinteni: az Apple legszebb évein túl vagyunk, és a cégérték már nem fog tovább nőni. Az mondta, hogy ő semmit sem tett azért soha, hogy a vállalat részvényei jobban teljesítsenek. Ő csak nagyszerű komputereket akart építeni a világ számára, a cégre pedig azért van szükség, hogy eljutassa ezeket az emberekhez.

Innovál az Apple?

Ezután jött a mostanában állandóan hangoztatott kérdés, amiről nekünk is meg van a véleményünk: innovál eleget mostanában az Apple?

Wozniak folyamatosan kipróbálja a konkurencia termékeit és szeret velük játszani, ám ezek szerinte nem innoválnak. Külön kitért a Samsung egyik megoldására, hogy egy “smile” után egyből kattint is a kamera. Ami szerinte aranyos, de közel sem nevezhető innovációnak a Touch ID-vel és az Apple Pay-jel szemben:

Minden telefontgyártónak be kellett állnia a sorba és utánoznia az Apple-t. Az Apple jött ki elsőként egy könnyű fizetési megoldással. Még be se kell kapcsolni a telefonod, nem kell feloldani, megkeresni egy appot, nem kell bankártya számot megadnod PIN kóddal. Csak odateszed a telefonod a készülékhez és az ujjaddal azonosítod magad.

Itt jegyezzük meg, hogy Wozniak lengyelesen hangzó neve ellenére nem Európa keleti felében, hanem a napsütötte Kaliforniában tengeti mindennapjait. Nem tudja, mennyire sírunk mi itt az Apple Payért…

Jobs tényleg forog a sírjában?

A következő kérdés is szinte minden nap előkerül valahol, és erre aztán tényleg az egyik legjobb embert kérdezték: vajon Steve Jobs elégedett lenne az Apple mai állapotaival? Nem is kaphattunk volna ennél polkorekktebb választ, nyilván nem először fogalmazta meg ezt:

Szerintem nagyon elégedett lenne a mai vállalattal, hogy az inkább a végfelhasználókkal törődik és az embert helyezi a technológia elé. Steve is mindig így tett. A felhasználók fontosabbak, mint maga a technológia. Nem eshetünk a technológia áldozataivá. Az emberi életünket kell éljük a lehető legemberibb formában.

Persze a Tim Cook által eddig végzett munka sem maradhatott ki a sorból:

Nagyon nagyon nagyra tartom. Amikor Steve Jobs meghalt, azt mondták, Tim Cook sohasem lehet az új Steve Jobs. Nem, szerintem jeleskedik. Egyértelműen jók az Apple termékei, az emberek szeretik és megveszik őket. Emellett nagyon odafigyel az alkalmazottaira és a vásárlókra is.

Árazásról nem esett szó, mielőtt kérdeznétek… Autózásról viszont igen! Woz elismerte, hogy eredetileg nagyon hitt az önvezető autózásban, és azt várta, hogy az Apple ebben is első és piacvezető lesz, azonban belátta, hogy ez nem fog összejönni. Szerinte a legnagyobb baj az utakkal van, amit emberek terveztek és építettek, akit sokat hibáznak.

Ha már hiba. Szerinte a Tesla is rengeteg hibát követ el. Neki is van Teslája a kezdetektől, de azért az interjúba jutott pár kritika a válallatról és Elon Muskról is. Azt is megjegyezte, hogy korábban még azt szerette volna, hogy az Apple vásárolja fel a Teslát.

Annyi azért maradt pozitív oldalról, hogy ugyan szerinte a nálunk Opel Amperaként kapható Chevrolet Volt jobb autó a városi közlekedésre, Musk egy lépéssel előrébb jár a hagyományos autógyártók előtt, mivel a folyamat többi részére is odafigyel az akkumulátortól a töltésig.

Ha érdekel a Wozniak interjú és van rá 15 perced, fenn van az egész YouTube-on:

Te mennyire értesz egyet Woz gondolataival? Megnyitottad már a Stock appot valaha?

Forrás: YouTube

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!