imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mit várunk a WWDC 15-re? Íme négy vélemény.


Holnapután eljön a nagy nap, vagyis az Apple bemutatójával elindul az idei WWDC fejlesztői konferencia. Szokás szerint összeszedtük, hogy ki milyen bejelentéseket vár, vagyis következzenek az iMagazin szerkesztőségének hivatalos tippjei!

 

Handras

 

Legjobban az iOS 9 fejlesztéseit várom. Nem gondolom, hogy az Apple teljesen átalakított iOS-t mutat majd be, inkább csak a mostani rendszer csiszolgatására számítok, illetve új kényelmi funkciókra. Jó lenne például egy sokkal okosabb Healt app, amiben mondjuk ki tudom választani, hogy három nappal ezelőtt mennyit gyalogoltam, az elforgatott nézet hiányának pótlásáról nem is beszélve… Jó lenne az Apple Watch-ban megtalálható Glances nézethez hasonló minialkalmazás nézet. Persze ezt nem egyszerű megoldani, hiszen, az iPhone-on ha lentről felhúzzuk az ujjunkat, akkor a Control Center bukkan elő, de akár ezt is megcsinálhatnák, hogy tovább lehessen lapozgatni mini alkalmazások közt. De egyébként a Notification centerbe is belerakhatnák ezt a funkciót. Apple Maps fejlesztések is biztosan érkeznek majd, bár kérdés, hogy mi mennyit látunk majd itthon az újdonságokból.

applewatchglances-800x269

OS X fronton nem számítok hatalmas újdonságokra, de azért kevés olyan WWDC volt az utóbbi években, amikor az Apple nem rakott le valamilyen jó kis meglepetést az asztalra. Remélhetőleg idén is megörvendeztetnek minket pár új hasznos funkcióval. Esélyes, hogy az OS X megkapja a San Francisco rendszerfontokat, hogy ezzel a lépéssel is tovább közelítsék egymáshoz az iOS-t és az OS X-et. Ettől függetlenül elég valószínű, hogy inkább a rendszer belsejét érintő fejlesztésekre-optimalizálásokra gyúrnak, mintsem a külső design változtatására. OS X-ben is el tudnék képzelni egy iOS-hez hasonló Control Centert.

Apple Watch. Az órával kapcsolatban biztosan lesz egy halom újdonság, nagyjából olyan szintű fejlődésre számíthatunk mint az első iPhone esetében. Érkezik a fejlesztők kezébe az új SDK, natív appokkal, ez pedig jelentősen gyorsítja és okosítja majd a külső fejlesztők alkalmazásait. Remélhetőleg kapunk pár új funkciót is, és új Watchface-eket is az Apple-től, mert biztos vagyok benne, hogy az Apple Watch fejlesztése során rengeteg ötlet halmozódott fel, amik közül jónéhányat nem tudtak megvalósítani az indulásra.

Már tavaly is írtam, hogy nagyon kéne egy osztott képernyős multitask megoldás az iPadnek, remélem idén végre be is mutatják ezt. Aztán lehet, hogy továbbra sem lesz semmi ilyesmi…

Esélyes még, hogy beszélnek a HomeKit rendszerről, biztosan nem véletlenül kering mostanában sok hír ezzel kapcsolatban.

Volt egy csomó hír az utóbbi hónapokban egy új zenei szolgáltatásról. Nem tudom mennyire illik ez egy fejlesztői konferenciához, de akár be is mutathatják.

Apple TV. Jön, nem jön, mégis jön, mégsem jön. Ebben a sorrendben érkeztek a hírek, most épp a nem lesz új Apple TV variáció várható. Engem egyébként annyira nem izgat az Apple TV dolog. Ha lesz, akkor örülünk, ha nem lesz, akkor használjuk képernyőmegosztásra a jelenlegit. Természetesen nem egy normál TV-re gondolok, mert azt tudjuk, hogy biztosan nem lesz, csak a mostani kis Apple TV frissítésről beszélek.

Mit nem várok? Új gépeket. Ettől függetlenül, jöhetne már egy Mac Pro ráncfelvarrás, illetve bemutathatnák végre az 5K Cinema Displayt. Mindkettőre kicsi az esély, de én azért örülnék ezeknek.


 

Mesos

 

Szerintem az idei WWDC nem a meglepetésekről fog szólni, de aztán ki tudja.

iOS 9 és OS X 10.11
Erre a kettőre mindenképp számítok, gyorsabb stabilabb iOS és OS X. Szerintem sok új funkciót nem fogunk kapni. A kinézet sem fog sokat változni, de biztos kapunk pár új hátteret. A híresztelésekkel ellentétben én viszont nem hiszem, hogy az új font a San Francisco lenne, hiszen az iPhone kijelzők már nagyok – az iPadről nem is beszélve – és ezt a betűtípust kifejezetten kis kijelzőre tervezték. A Maps fejlesztések jelentősek lesznek, ennek ellenére még mindig nem lesz az igazi, de például a webes Maps el fog szerintem már indulni. A legfontosabb szerintem az lesz, hogy az iOS 9-ben lesz osztott-képernyős multitasking és nem csak a legújabb iPad fogja megkapni, amelyet most még mindenki iPad Pro-nak emleget, hanem az iPad Air 2 is. Erre egyébként egy fogadásom is van Red kollégámmal (:D). Fogunk kapni egy Home app-ot is, amelyet már egy ideje várok. Az OS X nevére leszek kíváncsi, nekem is megvan a voksom, de nem akarok előre hülyeséget mondani. Egyébként az OS X-et fogják a leghamarabb letudni az este folyamán, mivel sok újdonság nem lesz.

Koncepciókép az osztott képernyős multitaskingról. | Kép forrása: 9to5Mac
Koncepciókép az osztott képernyős multitaskingról. | Kép forrása: 9to5Mac

Apple Music
Ez érdekel a legkevésbé, mert tökéletes alternatívát találtam már lassan egy éve a szolgáltatásra. Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy mit mondanak majd róla, és hogy ténylegesen milyen funkciókkal fog elindulni. A gyakorlat úgyis hamar eldönti, hogy mennyire volt ennek a szolgáltatásnak létjogosultsága.

Apple Watch
Biztos szó fog róla esni, de az új SDK, néhány eladási szám mellett nem fognak sokat beszélni róla. Az SDK-ban biztos vagyok, hiszen erről előzőhéten már hivatalos forrásból is értesülhettünk. Az óra is kapni fog egy Home app-ot. A meglepetés az lenne, amire nem sok esélyt adok egyébként, hogy ha Tim esetleg új szíjakat is bemutatna a már létezők mellé.


 

Noi

 

Bevallom a mostani esemény annyira nem hoz lázba, de a várható újdonságok/fejlesztések közül én örülnék egy San Francisco betűtípusnak az iPhone-omon is. Eddig nem fordítottam túl sok figyelmet a szöveg megjelenésének beállításaira, pár hete viszont sokkal kisebb betűmérettel használom a telefont, amit az arra alkalmas külsős alkalmazások is le tudnak követni. A változás iránti igényemet ilyen apró dolgokkal egy pár hónapig simán ki lehet elégíteni.

Több helyen írtak az osztott kijelzős, illetve a több felhasználós módról iPaden, az utóbbinak látnám maximum értelmét, de erre valószínűleg még várnunk kell.

Az Apple Watch hardveréhez viszont egyre nagyobb hozzáférést kapnak majd a fejlesztők ami nekik nagyobb szabadságot nekünk pedig jobb külsős alkalmazásokat fog eredményezni.

A jelenlegi Beats Music szolgáltatás. | Kép forrása: Beats.
A jelenlegi Beats Music szolgáltatás. | Kép forrása: Beats.

Az Apple Watch mellett szerintem az iOS 9 kap nagyobb figyelmet, plusz kíváncsi vagyok a HomeKittel mit kezdenek kicsit hanyagolva volt idáig.

Végül szólhatnának pár szót az Apple zenei streaming szolgáltatásáról – ami ugye elvileg a Beats Music „bekebelezése” lenne. Nem tudom ki emlékszik az Apple iTunes Ping kezdeményezésére, remélem a mostani próbálkozás sikeresebb lesz és úgy ötvözik majd a szociális hálót a zenével, hogy fel tudják venni a versenyt a Spotify csapatával.


 

Red

 

Évek óta a WWDC-n mutatják be az új iOS és OS X-et, szóval valószínűleg nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, idén is ez fog történni. A legutóbbi hírek alapján főleg a motorháztető alatti fejlesztésekre koncentrál az Apple, ami nekem teljesen hihetőnek tűnik, szóval valószínűleg sok újdonsággal nem találkozhatunk majd. Most hogy szállingóznak az első HomeKit-kiegészítők az iOS 9-ben valószínűleg tényleg várható egy ehhez kapcsolódó alkalmazás, megjelenhetnek a tömegközlekedési információk a Mapsben (persze nem itthon), és ne feledkezzünk el az új Zene appról, ami már az iOS 8.4-ben is várható. Esetleg jön a San Francisco mint rendszerbetűtípus, bár jobban belegondolva erre nem fogadnék hatalmas összegben. Osztott képernyős multitasking nem lesz, erre fogadtam egy üveg whiskeyben is.

Ami az OS X-et illeti, itt is inkább a bugmentesítés lehet a fő cél, erre utaló jel az, hogy például a 10.10.4 bétából kikapták a sokak által átkozott discoveryd-t, és visszakerült a jó öreg mDNSResponder. Logikusnak hangzik a Control Center megjelenése is, bár így hirtelen nem tudom eldönteni, hogy lenne-e valódi értelme. Az iCloud Drive további integrációja is valószínű, és persze szó lehet az új betűtípusról is. Ezen kívül hirtelen nem is tudom mit pakolhatnának még az OS X-be, persze a Continuityre sem számítottunk, le is esett az állunk. Apropó Continuity: tök jó lenne, ha megbízhatóbban működne, és végre az irodában lévő Wi-Fi hálózaton is olyan jól használhatnám, mint otthon. A névre az idei tippem az OS X Redwood, de tuti nincs olyan szerencsém mint tavaly, hogy tényleg eltalálom. :)

Van aki kipróbálta már, milyen lenne a Yosemite San Francisco betűtípussal. | Kép forrása: 9to5Mac
Van aki kipróbálta már, milyen lenne a Yosemite San Francisco betűtípussal. | Kép forrása: 9to5Mac

Egyéb szolgáltatásokat tekintve szinte biztosra vehetjük az újragondolt iTunes Radio és Apple Music zenei streaming-szolgáltatás bemutatását, bár egyik sem éppen fejlesztői téma. Én nem várok a jelenlegi piacinál alacsonyabb árazást és nagy extrákat sem, talán az előadóknak biztosítandó félig közösségi megoldásokon kívül. Van azonban egy olyan sejtésem, hogy itthon nem lesz elérhető az Apple Music, hiszen még az iTunes Radio sem érkezett meg hozzánk.

Én nagyon bíztam az új Apple TV-ben, amiről mindenféle jóságot lehetett hallani az elmúlt hetekben, de a legújabb hírek alapján sajnos le kell mondanunk róla. Bár kicsit furcsának hangzik, hogy csupán azért nem dobnák ki az új hardvert, mert még nem sikerült megegyezniük a műsorszolgáltatókkal, hiszen az alkalmazások megjelenése, az új formaterv és az új távirányító önmagukban is elég nagy durranásnak számítanának – ráadásul az internetes tévé 99% hogy csak Amerikában működne. Szóval mélyen belül egy picit még azért reménykedem.

Ami még szinte biztos, az az új Apple Watch SDK bejelentése, hiszen Jeff Williams már „kikotyogta” ezt a Code Conference-en a múlt héten. Jöhetnek tehát az olyan appok amik használhatják a belső szenzorokat (giroszkóp, pulzusmérő). Én az interaktív Glance-eknek is örülnék, hogy például így kapcsolgathassam otthon a lámpákat. Számokat nem hallunk majd az eladásokról, de arról biztosan, hogy már több ezer app van az órára az App Store-ban.

Természetesen idén is élőben közvetítjük az eseményeket itt, az iMagazinon. Az Apple-keynote itthoni idő szerint hétfőn 19:00 órakor kezdődik, mi picivel előtte indulunk. Írd be a naptáradba!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!