imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

WWDC 15: OS X El Capitan, watchOS 2


A WWDC-re 70 országból jöttek el látogatók, a legfiatalabb pedig egy 12 éves kislány volt. A szokásos számok után pedig megtudtuk, hogy a watchOS ténylegesen meg fogja kapni a natív alkalmazások támogatását.

OS X 10.11, a kapitány

Az új OS X neve sokakat meglepve „El Capitan” lett. A kinézeten sokat nem változtattak, az egyetlen módosítás, hogy a San Francisco ezentúl a hivatalos rendszerfont. Viszont kaptunk néhány újdonságot, amikre nem is számíthattunk. Ezentúl például egyszerűbben találhatjuk meg a kurzort egy új beépített lehetőséggel, ami felnagyítja az egérmutató méretét közvetlenül a gép felébresztése után, majd  ismét eredeti méretére zsugorítja.

OS X 10.11 egérmutató

A Safari is kapott néhány újítást. Az új rögzített tabokkal egyszerűen és gyorsan el fogjuk tudni érni azokat a weblapokat, amiket egész nap folyamatosan nézegetünk. Ezek a rögzítek tabok nem tűnnek el a bezárás után sem, ezért minden megnyitáskor megjelennek. A másik újdonság, hogy ezentúl egyszerűen tudjuk némítani a Safariban megnyitott weblapokat. Ha nem tudtuk eddig, hogy melyik megnyitott tab játszik le éppen zenét, akkor ezt a funkciót nekünk találták ki.

OS X 10.11 Safari

A Spotlight is jelentős frissítéseket kapott. Ezentúl intelligensen kereshetünk dokumentumokat vagy fájlokat, vagyis angol „mondatokkal” – az itthoni elérhetőség ez alapján kérdéses. Az új operációs rendszerben több e-mailt is írhatunk teljes kijelzős módban, ami hasznos lehet, de igazából mi elvoltunk enélkül a funkció nélkül is. Az osztott nézettel mostantól egyszerűbben kezelhetjük az ablakainkat. Az OS X-ben megjelenik az iPhone-ból már ismert Metal. Ezáltal 50%-al növelték az OS X grafikus teljesítményét. Emellett persze finom hangoltak még az OS X forráskódján is, ezáltal átlagosan 1,4x gyorsabban nyílnak meg az alkalmazások, de akár 2x gyorsabban válthatunk az alkalmazások között. A fejlesztői béta verzió mától érhető el, a nyilvános később érkezik, a végleges pedig ősszel jön.

OS X 10.11 Spotlight

watchOS

Az óra operációs rendszere a 2.0-ás verziószámmal natív alkalmazásokat, Photo és Time-Lapse számlapokat kapott. A Photo Face lényege, hogy az óra háttere mindig más képre vált a kiválasztott képek közül, ha az óránkra pillantunk. A 24 órás Time-Lapse felvételekkel 6 világvárosról láthatunk képeket az óránk háttereként. Az karóránk ezentúl az oldalára fektetve este digitális asztali óraként működhet. A funkció mellé egy kellemes hangos ébresztést is kaptunk.

watchOS 2

A Siri az órán is továbbfejlődött. Ezentúl idő alapú edzéseket is indíthatunk, vagy akár egy bizonyos mennyiségű kalóriát is megcélozhatunk, és akkor az Apple Watch szólni fog, ha elértük a kívánt mennyiséget. A Transit az órán is elérhető, viszont ugye ez nem fog még hazánkban működni. A watchOS óriási újítása, hogy az alkalmazásokat az közvetlenül az órán is futtathatjuk, ezáltal kicsit kevésbé fog az Apple Watch a telefonra támaszkodni. A fejlesztők az új WatchKit segítségével még jobban el tudják majd érni az óra hardverét, ezáltal még hasznosabb alkalmazásokat fogunk kapni. Az összes belső szenzort használhatják – pulzusmérő, gyorsulásmérő, stb. –, illetve a mikrofonhoz, hangszóróhoz és a digitális koronához is tetszőleges módon hozzáférhetnek.

Az új watchOS-ben most már az iOS-hez hasonló Activation Lockot is kapunk.
Az új watchOS-ben most már az iOS-hez hasonló Activation Lockot is kapunk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!