imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

WWDC 2018 – mire számíthatunk?


Holnap kezdetét veszi az idei WWDC, amikoris az Apple bemutatja majd, min dolgoztak az elmúlt egy évben. A hagyományokhoz híven most egy összefoglaló cikkben megpróbáljuk összeszedni, hogy a hírek, pletykák és szivárogtatások alapján mire érdemes számítani.

Nem egyszerű év ért körbe az Apple aktuális szoftvereivel. A 2017-es Keynote-on rengeteg újdonságot jelentettek be, bétákat ennyien talán még sosem használtak, és általános elmondható, hogy – főleg az iOS 11 felé – nagy volt a kezdeti lelkesedés. Aztán szeptemberben kijöttek a publikus kiadások, a világ meg csak nézett, mint abban a klasszikus viccben a székely:

Ez most vicc volt vagy komoly, mert viccnek kicsit durva!?*

Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, megszoktuk a kezdetben furcsa Control Centert, a bugok szépen lassan eltünedeztek, a napokban az utolsó beígért funkciók is megérkeztek, lett Home Podunk és iMac Prónk is, egyszóval kicsit sokáig tartott, de végül beérett a dolog. Az Apple pedig közben mélyen magába nézett és elhatározásra jutott:

idén ahelyett, hogy újítások százaival állnának elő, inkább a lehető legstabilabb rendszereket prezentálják, kevés látványos újítással.

Ennek értelmében a megszokottaktól egy kicsit eltérő lendületű WWDC-re számíthatunk, amely kevés áll-leesős meglepetést tartogat, de azért unatkozni talán nem fogunk. Nézzük, mi van a pakliban!

iOS 12

Sokáig úgy tűnt, hogy az iOS 12 legnagyobb és legérdekesebb újítása az úgynevezett Project Marzipan lesz, amely az iOS-es és macOS-es appok valamilyen szintű összeolvadását takarta volna. Igen ám, csak közben az Apple visszavette a tempót, így Gruber szerint szinte esélytelen, hogy ebből bármit is láthassunk a holnapi nap folyamán. A nagy kérdés ezek után az maradt, hogy jó, de akkor mégis mi lesz? Erre vonatkozóan tényleg csak parányi információmorzsáink vannak, ennyiből tudunk kiindulni.

Ezek közül a legizgalmasabb talán a napokban megszellőztetett NFC felszabadítás lenne. Ennek értelmében az iPhone 6 óta meglévő, de csak korlátozottan használható chiphez végre hozzáférhetnének külső fejlesztők is, ami egy sor lehetőséget nyitna meg. Innentől kezdve az iPhone lehetne az érintés nélküli bankkártyánk, a beléptetőkártyánk, vagy éppen a kocsikulcsunk. A lehetőségek tényleg korlátlanok, de természetesen az Apple-től függ, hogy ebből mennyit aknázhatunk majd ki.

Ezen felül szinte biztosra vehető még, hogy az AR alkalmazások és maga az ARKit is külön figyelmet kap majd a bemutatón. Tavaly sikerült lefektetni az alapokat, év közben több proof-of-concept és egész fantasztikusan működő projektet is láthattunk, hülyék lennének nem továbbvinni a dolgot. Bár az ARKit 1.5-ös verziója nem olyan rég mutatkozott be, nem tartjuk kizártnak, hogy legalábbis pár szó erejéig a 2.0-ás verzió újdonságairól is hallunk majd.

Végül (és utolsó sorban), nagyon esélyesnek tűnik, hogy a trendeknek megfelelően szó esik majd a digitális jólétről is. Ha korszerűek akarnak maradni, mindenképpen bele kell tenniük a rendszerbe pár látványfunkciót, amely segíti digitális függőség kezelését (értsd: szól ha sokat telózol), és alámegy az aggódó szülői követeléseknek, stb. Nem ettől fogjuk tövig rágni a körmünk, de ezt a kötelező kört muszáj lesznek megtenniük…

Ja, és új Animojiok – azok mindenképpen kelleni fognak!

macOS „valami hegység“, watchOS 5

A macOS-t illetően ugyanúgy érvényes, hogy a Project Marzipan csúszásával kalkulálva sok durva meglepetésre nem számítunk. A különböző biztonsági hibák ugyanúgy sújtották az asztali rendszert is mint az iOS-t, így leginkább apróbb biztonsági és stabilitásbeli fejlesztéseket várunk, esetleg megfűszerezve pár közepesen érdektelen újdonsággal. Kétségtelen, egy kicsit nagyobb stabilitást valóban elbírna a rendszer. Az elnevezést illetően javasoljuk a macOS Higher Sierra bevezetését, hiszen vélhetően ez is csak egy kisebb ráncfelvarrás lesz.

A watchOS 5 kapcsán a leggyakrabban elhangzó remények közt a külső fejlesztők által készített számlapok szoktak szerepelni. Volt is ezzel kapcsolatban mende-monda, majd meglátjuk mennyi valósul meg belőle, személy szerint én 3-4 új, hivatalos Watch Face-en kívül sokkal többre nem számítanék. Másik vágyálom az alvásmonitorozás és intelligens ébresztés lenne. Erre elég sok más termék képes a piacon, igazából tényleg időszerű lenne az Apple részéről a bevezetése.

Egy ilyen számlap például már biztosan érkezik.

Hardver

Noha a WWDC jellemzően a szoftverekről szokott szólni, az utóbbi évek tapasztalatai alapján hardveres bejelentések sem kizárhatóak. Tavaly például új iPadek, HomePod és egy iMac Pro is bejelentésre került, ami már egyenesen dömpingnek számít. Idén várhatóan azért egy fokkal visszafogottabb lesz a felhozatal, de talán nem maradunk új termékek nélkül.

Tudnánk díjazni például, ha végre a boltok polcait is megtalálható lenne az AirPower töltő, amivel igencsak adós már a vállalat a felhasználóknak. Ezen felül elképzelhető, hogy a HomePod-vonalat folytatva újabb otthoni okoshangszórókat is bevezet az Apple, egyfajta szériát nyitva ezzel. Ugyanez lehetséges a fej- és fülhallgatókra vonatkozóan – jöhetne az AirPods következő generációja, ahogy egy stúdió minőségű Apple fejhallgató is.

Az előbbiek azonban inkább csak vágyakozások és fantáziák, ellenben egy kisebb, ráncfelvarrós MacBook Pro frissítés simán kilátásban van. Emellett pedig bizonyos források egy iPhone X mintájára kialakított iPad Pro X-et is várnak, amely megkapná a FaceID-t, a kávamentes OLED kijelzőt és persze a bivaly hardvert is. Ehhez azért nem fűznénk nagy reményeket, de ki tudja…

Röviden tehát ennyit lehet sejteni, vélni, tudni egyelőre. Nem sok, de már csak pár óra és úgyis minden kiderül. Természetesen ahogy azt megszokhattátok, mi is elében jelentkezünk majd, hogy egyből értesülhessetek a bejelentésekről. Holnap találkozunk!

Azért álljon itt a vicc is, ha esetleg valaki mégsem ismerné:
* Két székely favágó ballag az erdőben. Egyszer csak az egyik fogja a fejszét, és se szó, se beszéd, belevágja a másik hátába. Ballagnak tovább, ez egy idő után megkérdezi:
– Te koma, ez most vicc vót?
– Nem a’!
– Akkor jól van, mert viccnek egy kicsit durva vóna.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!