imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

WWDC kívánságlista: ezeket várjuk idén a macOS-be


Kevesebb, mint 2 hónap van hátra a 2017-es WWDC megrendezéséig, ahol, mint minden évben, fény derül majd az Apple szoftvereivel kapcsolatos újdonságokra, és a fejlesztők birtokba vehetik az új rendszerek béta verzióit. Ebben a cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy mik azok a fejlesztések, amiket szívesen látnánk a következő macOS-ben.

Nagyon úgy tűnik, hogy jól itt hagyott minket az Apple tavaszi esemény nélkül, hiszen a közelmúltban frissült az iPad, majd a Mac Pro ,és az ígéretek szerint valamikor ősszel az iMac is kap majd némi ráncfelvarrást, reméljük minél drasztikusabbat. Nincs is más hátra, mint kivárni a június elején megrendezésre kerülő WWDC-t, ahol új infókat tudhatunk meg az iOS-ről, tvOS-ről, watchOS-ről és jelen cikkünk tárgyáról, a macOS-ről.

Még több Sirit

Siri tavaly végre bemutatkozott Macen is, kapott néhány jó kis funkciót, többségében olyanokat, amik már évek óta elérhetőek az Apple mobileszközeire. Ezzel egy időben az Apple kiadott egy SDK-t iOS-re, aminek segítségével a fejlesztőknek lehetősége nyílt az alkalmazásaikban felhasználni Siri képességeit. Ezek után akár a maces SDK is megjelenhetne, így ez a terület is megnyílna azok számára, akik Macintosh-ra kívánnak fejleszteni.

Ami talán ennél is lényegesebb, hogy az elmúlt évben elkezdtek befutni a rivális gyártók dedikált hardverei a személyi asszisztens szoftverekhez, mint például az Amazon Alexa, amit még szoknia kell néhány háztartásnak. Többször röppentek fel hírek arról, hogy az Apple is dolgozik a saját megoldásán, egy önálló “Siri-hangszórón”. Ám kezdetnek annyival is beérnénk, ha a macOS is megkapná a “Hey Siri” funkciót, amivel talán újabb lépést tehetnének a külön eszköz felé. Ki tudja, talán idén találunk valami izgalmasat a rendszer kódjában.

Siri

Sajnos e nélkül szegény Siri csak félkarú óriás marad, hiszen rá kell böknünk a megfelelő gombra ahhoz, hogy életre keljen, miközben az otthoni asszisztenseknek pont az a lényegük, hogy teljes mértékben hangvezéreléssel működnek, még ha ez jelenleg ijesztőnek is tűnhet. Siri másik gyenge pontja, hogy internet kapcsolat nélkül nem működik, így ha az AirPodsunkat szeretnénk hangvezérléssel hangosítani vagy halkítani, akkor nem fogunk sok sikerrel járni. Még mindig adódnak olyan szituációk az életben, amikor nincs lehetőségünk internetelérés közelében lenni, reméljük erre is látunk majd megoldást. Egy biztos, idén Siri remélhetőleg kiemelt téma lesz a WWDC-n.

Rendszerezett iTunest, Apple Music-ot és TV alkalmazást

Az iTunes desktop appja már egy jó ideje csak egy hatalmas nagy katyvasz; az olyan első macesek, akik csak mostanában kezdték el felfedezni a macOS világát, talán nincsenek is tisztában azzal, hogy tulajdonképpen mi ennek a programnak a fő funkciója. Egyenesen gyötrelmes feladat kiigazodni a programban, rutinosabb felhasználók számára sem mindig egyértelmű, hogy mire kell koppintaniuk a megfelelő műveletek elvégzéséhez. Bár az utóbbi frissítések alkalmával javult a helyzet, de korántsem olyan tökéletes, amit elvárnánk az iTunes-tól.

Most, hogy az iTunes Store kezdi értelmét veszíteni, a helyét pedig az Apple Music zene és videótartalmai váltják, felmerül a kérdés, hogy nem kellene alapjaiban újragondolni a szolgáltatásokhoz tartozó maces programokat? Új macesként bizonyára fel nem tudnám fogni, hogy mi köze a telefonomon lévő alkalmazásoknak és biztonsági mentésnek a zenékhez, filmekhez, könyvekhez, azt pedig végképp nem, hogyan kapcsolódik ezekkel logikailag a Beats rádió.

Apple-Music-cover-746x419

Jó lenne ezeknek egy-egy külön szeparált alkalmazás, hiszen megtörténhet, hogy soha nem hallgatok a gépemen Apple Musicot, és akkor mégis miért kellene vele foglalkoznom? Ha nem hallgatom a Beats 1-et (és Magyarországon sokan lehetnek ezzel hasonló helyzetben), akkor minek a nagy katyvaszra még ezzel is rátenni egy nagy lapáttal? Ráadásul a TV app eddig még csak meg sem jelent Macen, pedig nem mindig van az embernél egy Apple TV és egy méretes tévé, egy-egy alkalommal szívesebben nézném a sorozatok egy 13-15”-os kijelzőn, mint az iPhone-omon.

HomeKit támogatást

Végre elérkeztünk a számomra második legizgalmasabb részhez, bár biztos sokan előrébb helyezik a szoftverek evolúciójának prioritásai közt, mint akármi mást. A legutóbbi 2016 Q4-es pénzügyi jelentés alkalmával Tim Cook arról is mesélt, hogy milyen menő okosotthonnal rendelkezik. Hát kedves igazgató úr, ideje Macen is elérhetővé tenni a HomeKitet. Habár alap esetben kézenfekvő mobilról irányítani a lakásban működő berendezéseket, irodai környezetben inkább a notebookomat preferálnám a redőny, a világítás vagy a vízforraló elindításához, hiszen ilyenkor nem mindig van kéznél a telefon, és MacBookon is ugyanúgy tudok üzenetet küldeni, telefonálni stb.

cover_homekitissues

Ha idén lesz “Hey Siri” támogatás, akkor logikus lenne a HomeKit átültetése is asztali környezetre. Ezzel nem csak, hogy következetesebbé tudnák tenni az ökoszisztémát, hanem olyan felhasználókat is be tudnának vonni, akik eddig nem voltak részesei az ökoszisztémának. Ciki, ha az egyik kolléga iPhone-nal vagy iPaddel nem, de Mac-kel viszont rendelkezik, és a lesajnáló, gyámolító tekinteteknél többre nem számíthat a szuperül automatizált okosirodában.

APFS-t, de gyorsan

Ahogy az várható volt, az Apple új fájlrendszerét először az iPhone tulajdonosok kapták meg, mely a vártnál is nagyobb változásokat hozott a rendszerbe. Először is papíron valamelyest gyorsabb lett az OS, na nem mintha előtte lassú lett volna. Ember legyen a talpán, aki észrevette a változást, ha csak az animációkkal való trükközéstől nem érezzük gyorsabbnak az iPhone-t. Ami már ennél szembetűnőbb változást hozott, hogy egy csomó helyet szabadított fel az iOS 10.3 a felhasználók telefonjain csupán azzal, hogy mostantól egy sokkal korszerűbb, végre flash memóriachipekhez tervezett fájlrendszer teljesít szolgálatot.

Apfs

Ezt szeretnénk viszontlátni mihamarabb Macen is, ahol általában jóval több adatot tárolunk, így drasztikus előtte-után különbségeket láthatnánk a tárhely telítettségét illetően. Egy fokkal nehezebb dolga van az Apple-nek asztali környezetben, hiszen olyan szempontokat is figyelembe kell venni a fejlesztés során, mint a Time Machine vagy a FileVault titkosítás: ezek a szolgáltatások a béta verziókban még nem támogatták, így reméljük, legkésőbb idén ősszel már telepíthetjük majd a macOS legfrissebb kiadását az Apple File Systemmel és minden extra lehetőséggel együtt.

Ne feledjétek, június 5-9. között WWDC, az ezzel kapcsolatos hírekért kövessétek nyomon az iMagazint.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!