imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

WWDC16: ilyen lesz az új macOS Sierra, watchOS 3 és tvOS


Ha június, akkor Apple WWDC hét, és ez rengeteg újdonságot hoz az Apple szoftver kínálatában. Íme összefoglalva az újdonságok sora.

Legelőször az Apple Watch szoftvere a watchOS volt terítéken, amire valljuk be ráfért egy nagyobb frissítés. A watchOS 3-ban az alkalmazások a bezárás után is a memóriában fognak maradni, ami elősegíti majd a hétszer gyorsabb alkalmazásváltást. Emellett a watchOS 3 teljes felhasználói felületében történtek változások. A Glances helyett, egy új Control Center érkezett, az iOS-es verzióhoz hasonló funkciókkal. Valljuk be, a felhasználók a hétköznapi életben ennek sokkal több értelme van, mint például a térkép megjelenítésének. Az alsó gomb a Watch-on már egy új felületet jelenít meg, amit Docknak neveztek a bemutató alatt. Itt láthatjuk a megnyitott alkalmazások képét, illetve itt válthatunk az alkalmazások között.

imgpsh_fullsize (3)

Új beviteli módot is kaptunk: már rajzolhatjuk is a betűket. Ennek talán a távol-keleti felhasználók fognak inkább örülni. Emiatt az újdonság miatt a Quick Reply is megújult egy kicsit. Egy óriási újítás, aminek személy szerint nagyon örülök, hogy  a Watch Face-n megjelennek már az Activity körök is, és ezáltal sokkal szebb és igényesebb Watch Face komplikációt tudunk majd az óránk képernyőjére varázsolni.

imgpsh_fullsize (1)

Egy óriási lehetőséget is kihasznált az Apple, hogy ezentúl vészhívást kezdeményezhetünk, ha hosszan nyomjuk a Dock gombot, sőt az Orvosi Azonosító is megjelenik már az Apple Watch-unkon. Így veszély esetén még könnyebb lesz értesíteni azt, akit szeretnénk. Kerekes székes felhasználók kérésére egy új funkció is helyet kapott a “Time to Stand” helyett, “Time to Roll” néven. Teljesen új alkalmazás is érkezett, amely a légzésünk szabályzásában fog segíteni számunkra. Egy kis szociális újítás, hogy az Activity adatainkat már meg is oszthatjuk ismerőseinkkel, ami talán még jobban motiválni fog minket a későbbiekben. Amiről pedig nem írnék részletesebben, hogy a fejlesztők számára tényleg rengeteg új lehetőségeket biztosítanak majd. A szenzorokhoz teljes körű hozzáférés, háttérben való információgyűjtés és Apple Pay támogatás.

imgpsh_fullsize (2)

A tvOS egészen friss operációs rendszer, tavaly mutatta be az Apple a 4. generációs Apple TV megjelenésekor. A tvOS 10 jelentősen kevesebb újítást kapott a többi rendszerhez képest. Egyrészt bejelentettek néhány új alkalmazást, amivel különböző videós szolgáltatásokat nézhetünk, illetve játékokat is, például a Minecraft Story Mode-ot. Mára több mint 6000 alkalmazás érhető el az App Store-ból, ezek száma várhatóan növekedni fog, hiszen mostantól lehetőség lesz arra, hogy az iPhone-unkra letöltünk egy alkalmazást, és van tvOS verziója, automatikusan megjelenjen az Apple TV-n is.

imgpsh_fullsize (2)

Sokat fejlődik a Siri is: most már kategóriákra is kereshetünk, Eddy Cue ezt azzal demonstrálta a színpadon, hogy kedvenc műfajára, a ’80-as évekbeli középiskolában játszódó vígjátékokra keresett. Nagyon fontos újítás lehet a Single sign-on, vagyis hogy nem kell a különböző alkalmazásokba történő bejelentkezéssel szenvednünk. Erről sajnos nem árultak el részleteket, viszont iOS-re is érkezik a funkció. Érdemes még megemlíteni az új iPhone-os Remote alkalmazást, amivel régi adósságát törlesztette az Apple. Ja, és ha az iOS-be nem is, ide megérkezett a Dark Mode, vagyis a sötét hátterű megjelenítés, ami az Apple TV esetében valóban praktikus lehet.

imgpsh_fullsize (1)

Az OS X 15 év után átneveződik macOS-re, amely egy logikus lépés több szempontból is. Erről itt írtunk bővebben. Az viszont továbbra is megmaradt, hogy az Apple asztali operációs rendszerének fantázia neve is van, ez a Sierra lett idén. Bemutatták az Auto Unlock funkció, amely végre tényleg egy olyan funkció, ami egyszerre lepett meg és örültem neki, mert tényleg nagyon hasznos lesz a mindennapokban. Ezzel a funkcióval a csuklónkon lévő Apple Watch-csal is tudjuk feloldani a Macünk, nem szükséges jelszót beírni. Egy másik régi álmunk is teljesült, hiszen most már a vágólap tartalmát is mozgathatjuk Continuity-vel az eszközeink között.

imgpsh_fullsize

Rengeteg újítást kaptunk arra is, hogy miként lehet tárhelyet spórolni a Sierrával és az iClouddal, erről valószínűleg egy későbbi cikkünkben részletesebben is beszámolunk, hiszen ez sok felhasználónak lesz hasznos tipp. Apple Pay támogatás is érkezett a Safarihoz, de ez itthon egy nem használható funkció továbbra is. Végül, de nem utolsósorban megérkezett a személyi asszisztensünk is az Apple asztali operációs rendszerére. Sirit a frissítéssel majd a Dockról érhetjük el. A Siri funkciótára a demó alapján egy az egyben megegyezik a már eddig ismert verziókra. Az kérdés, hogy a Hey Siri funkció vajon elérhető-e, de reménykedjünk benne, hogy ezentúl még egy eszközünk kapcsol be ezekre a varázsszavakra.

Az új rendszerek ősszel jelennek meg.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!