imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Zenélj az iPhone-oddal!


Ha szereted a zenét és próbáltál valaha bármilyen hangszeren játszani, tudhatod, hogy szépen megszólaltani valamit nem is olyan egyszerű, mint az 1×1. Szerencsére nem kell virtuóznak lenned, hogy kifejezhesd a kreativitásod az alábbi alkalmazások segítségével.

Szerencsére az App Store-ban számtalan olyan appot találsz, melyek segítségével saját zenét kreálhatsz. Léteznek gyakorló alkalmazások, ahol igazi hangszerekkel imitálhatsz zenét, léteznek még teljes körű digitális hangstúdiók a zeneszerezéshez, DJ alkalmazások, looperek és hangfelvevő készülékek, zenei szekvenszerek és mintavevők – a legtöbb persze igényel némi zenei háttértudást, illetve szabadidőt is, hiszen nem feltétlenül egyzserűen kezelhető appokról van szó.

Ebben a cikkben viszont egy kicsit megfeledkezünk ezekről, helyette pedig négy olyan zenei alkalmazást vizsgálunk, melyek kezelése rendkívül egyszerű és intuitív is egyben. Ha ezen alkalmazások bármelyikét használod, könnyedén megtanulhatod a saját zeneszerzés alapjait és még jól is szórakozhatsz közben. Csak koppints a lent felsorolt címek egyikére az iPhone-odon és már töltheted is le e kívánt appot az App Store-ból.

Figure

A retro stílus ihlette alkalmazással minden tapasztalat nélkül barangolhatsz a zene világában. Dobolás, basszus vagy szintetizátor hangok használatával hozhatsz létre loopokat. Noha egy kicsit korlátozottnak tűnhet, az alkalmazás szépsége pont az egyszerűségben és a finomhangolás nyújtotta lehetőségekben rejlik. Számtalan hangszerrel hívhatod elétre a fent említett három hangot és testreszabható opciókat is találsz az alkalmazásban.

Amit valószínűleg még jobban fogsz értékelni, nem más, mint hogy a Figure-ben nem létezik rossz hang – mindig segít megtartani az adott dallamot és ritmust. Tetszésed szerint szabályozhatod a skála tartományait, az ütemet, illetve a loop hosszúságát és a hangnemet is. Finomhangolhatod az adott hangot egészen addig, amíg teljesen elégedett nem leszel vele. A Figure ráadásul Audiobus támogatást is tartogat a felhasználoknak, ami lehetővé teszi, hogy élő audiót közvetíts más Audiobus compatibilis alkalmazásokba és megoszd a dalaidat az iTunes fájlmegosztás segítségével.

Bloom

A zenében úttörőnek számító Brian Eno és a zenész/szoftverfejlesztő Peter Chilvers által létrehozott Bloom alkalmazás hangszerként és zeneszerző készülékként is funkcionál. Az intuitív érintésvezérlés kör alakú kialakításban és a vibráló színek lehetővé teszik, hogy szimplán a képernyőre koppintva hozhass létre zenei loopokat. Az alkalmazás 12 különböző hangulatot elevenít meg és 3 alapmódja van: klasszikus, korlátlan és freestyle. Egyszerre hallgathatod a generált kompozíciókat vagy a 12 hangulat valamelyikét és beállíthatod háttérnek a saját kreálmányodhoz.

Ha tétlenné válik az állapotod a Bloomban, a generált zenelejátszó bekapcsol és az általad beállított hangulatban szól majd tovább. Egy igazán hasznos alvásidőzítőt és elrejtettek benne a gyártók, szóval nyugodtan álomba is ringathatod magad vele. Brian Eno szerint ,,A Bloom egy végtelen zenekészülék, voltaképp egy 21. századi zenedoboz.” Az App Store-ból most mindössze 1 490 Ft-ért letöltheted, ha pedig te is csodálod Brian Eno munkáját, ne habozz, biztosan téged is megnyer majd az alkalmazás.

Auxy

Az Auxy egy ingyen letölthető zeneszerző alkalmazás, ami még a profi zeneszerzők vágyait is ki tudja elégíteni, hiszen rendkívül egyszerű a használata. Írhatsz dallamokat és basszusokat, csinálhatsz kifinomult dobmintákat, és előre beállított vagy gyári ütőhangszerekkel is bíbelődhetsz. Ezeket sémákba is rendezheted, majd az elkészült produkciókat exportálhatod SoundCloudba, vagy ha további terveid lennének, tömörítetlen WAV fájlként is tárolhatod őket az asztalodon.

Ha netán havi előfizetésre váltanál, még több hangszer áll majd a rendelkezésedre illetve számos új minta is elérhetővé válik és a saját hangjaidat is importálhatod az alkalmazásba. Az alkalmazás kezelőfelülete rendkívül egyszerű és intuitív, de bonyolultabb zenei kompozíciókat is készíthetsz vele. Az Auxy a MIDI fájlok exportálását is támogatja, valamint az Ableton Link sztenderdet is, szóval olyan alkalmazásokkal és készülékekkel is szinkronizálhatsz, melyek ugyanarra a wifire csatlakoznak.

Bebot – Robot Synth

Virtuális szintetizátoron játszani elég szórakoztató dolog. Noha a design elég gyerekesre sikeredett – az ujjadat kell húzogatnod a képernyőn és énekeltetned a robotot – számos izgalmas lehetőséget és rendkívüli élményt nyújt az app. Előre beállított hangot tárházából választhatsz, és olyan paramétereket is testreszabhatsz mint például a szintetikus mód, hangszín, impulzus szélessége, effektek és skála, szóval sosem lehetsz hamis.

Pontosan a fent említett tuljadonságok miatt olyan könnyű használni a Bebotot kisebb képernyős iPhone-on is. Az alkamazás többszólamú – több ujjal is használhatod egyszerre. A Bebot is rendelkezik Audiobus és Inter-App Audio támogatással, így rendkívül könnyedén használhatod más appokkal is, ilyen pédául a GarageBand. Számtalan funkciójának köszönhetően a Bebot inkább nevezhető bonyolult zeneszerző alkalmazásnak, ettől függetlenül a kezelőfelülete vicces és egyszerű.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!