imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Zöld utat kapott az Apple az 5G tesztelésére


Engedélyezte a Szövetségi Kommunikációs Bizottság az Apple számára az 5. generációs vezeték nélküli hálózat tesztelését. A kutatások adataiból viszont nem biztos, hogy elsődlegesen az iPhone-okat akarják felokosítani, igen sokrétű alkalmazási lehetőségeket rejt magában a technológia.

Körülbelül két hónapja írtunk róla, hogy egy elcsípett dokumentációból kiderült, az Apple kérelmet nyújtott be a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission [FCC]) számára, hogy tesztelhessék az 5G-s hálózatot. Úgy néz ki, most zöld utat kaptak a kutatásaikhoz.

A kísérletek azokon a 28 és a 39 GHz-es kereskedelmi frekvenciasávokon zajlanának, amelyeket kevesebb mint egy éve, 2016. július 14-én fogadott el az FCC az 5G hálózatok számára. A milliméteres hullámhosszú teszteket a kaliforniai Milpitashoz közel eső két helyszínen folytathatja le a vállalat.

Az így kinyert információk biztosítani fogják a szükséges műszaki adatokat, amelyek olyan eszközök működtetéséhez kellenek, amelyek a jövő 5G-s hálózatát használni tudják majd – írta az Apple a kérelemben.

A kutatásokhoz szükséges műszeres hátteret a Rohde & Schwarz, az A.H. Systems és az Analog Devices gyártók biztosítanák a dokumentáció alapján.

Ez természetesen nem jelenthet mást, minthogy Cupertino szeretné átültetni a technológiát az iPhone-okba, iPadekbe, vagy egyéb, még nem ismert, mobilnet képes termékeibe. Sőt, az Apple Insider rámutatott arra is, hogy a 28GHz-es sávot történetesen pont a Föld-űr kommunikáció csatornájaként tartják számon. Márpedig az Apple épp most alapított csapatot ex-Google műholdszakértőkből. Ki tudja, milyen fejlesztések zajlanak a kulisszák mögött.

Az Apple Insider is egyetért abban, hogy valószínűleg nem az iPhone 9 (vagy bármi is lesz a neve a 2018-as iPhone-nak) felokosítása áll most a fókuszban, hanem például az olyan, egyelőre csak rebesgetett projektek, mint az AR-szemüveg, vagy az autó-autó (nem az önvezető szoftver) Apple Car, amelyek többet profitálhatnának az 5G-ből, mint a mezei okostelefonok és tabletek.

Az 5. generációs vezeték nélküli hálózat több hasznos előnnyel kecsegtet. A Next Generation Mobile Networks Alliance meghatározása szerint az 5G standardnak a következő előírásoknak kell megfelelnie:

  • Több tízezer felhasználóval az adatsűrűségnek tíz megabit másodpercenkénti nagyságrendűnek kell lennie.
  • Nagyvárosi környezetben 100 megabites másodpercenkénti forgalmat kell biztosítania.
  • 1 gigabites adatátvitelnek kell elérhetőnek lennie az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között.
  • Vezeték nélküli szenzoros hálózatnak több százezres tagja is lehessen.
  • Növekedjen a lefedettség.
  • Jelentős hatékonyságnövekedést kell elérni.
  • Az LTE-hez képest jelenősen csökkenjen a látencia (válaszidő).

Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő. Az Apple Isnsider szerint ha az Apple-nek sikerülne beelőzni a konkurenciát az 5G bevezetésével, akár még némi versenyelőnyt is kovácsolhatnának maguknak.

Forrás: Apple Insider

Az 5G érkezéséig pedig örüljünk annak, hogy hazánkban egészen jó a 4G-s lefedettség, amelyet már minden iPhone gond nélkül támogat. Például az iPhone SE is, amely ezen felül ráadásul most piszok olcsó is.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!