imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Zsúfolt a Dock? Ezt a Terminál parancsot próbáld ki!


Olykor kézenfekvő a Dockra helyezett ikonok listája, hiszen csak rá kell húzni az egeret és máris futtathatjuk a leggyakrabban szükséges alkalmazásokat. Más esetekben viszont, kényelmetlenné válik a túlzsúfolt Dock látványa. Egy terminálparanccsal azonban könnyen orvosolható ez a probléma.

A Dockon általában azokat az ikonokat tárolom amikre a leggyakrabban szükségem van a munkámhoz, a tanulmányaimhoz vagy amiket általában a szabadidőm során használok. Itt megtalálhatóak a különböző üzenetküldő alkalmazások, képszerkesztők, iWork programok és a feladatok kezelésére használt Meister Task is. Ezeket viszont nem szoktam egyszerre használni, így nincs is rájuk szükségem állandó jelleggel.

Szerencsére egy Terminál paranccsal megoldható, hogy csak az éppen futó appok ikonjai jelenjenek meg a Dockon, így lényegében egyszerre csak az éppen szükséges 3-4 program látszik rajta. Ehhez a trükkhöz első lépésben nyissuk meg a Terminált, majd a következő parancsot másoljuk be:

defaults write com.apple.dock static-only -bool TRUE

Nyomjuk le az entert, majd a killall Dock parancs után ismét.

Most jól látható, hogy csak azok az ikonok maradtak meg, amelyek alatt ott van az aktív jelzést szolgáló szürke bogyó, illetve az éppen megnyitott fájlok előnézetei. Utóbbit lenyirbálhatjuk, ha szeretnénk. A

defaults write com.apple.Dock showhidden -bool TRUE

paranccsal ezek is elfognak tűnni, miután lenyomtuk az entert a killall Dock parancsot ismét be kell írni, majd ismét entert nyomni.

Ha vissza szeretnéd állítani a Dockot normál használatra, akkor mindössze annyi a dolgod, hogy ugyanezeket a parancsokat másolod be a Terminálba FALSE értékkel.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!