imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Zuhannak az Apple részvények, de ez nem feltétlenül baj a cégnek


A héten nyilvánosságra hozott gyászos 2016-os második pénzügyi negyedéves jelentés, ill. a még rosszabbnak jósolt harmadik pénzügyi negyedév árnya nem meglepő módon lejtőre lökte az Apple részvényeit az amerikai tőzsdén. Hogy érezzük miről van szó, itt minden egyes kis részvényingadozás dollármilliárdokkal csökkenti a cég piaci kapitalizációját. Azonban ez nemhogy baj lenne, hanem még örülhetnek is neki.

A keddi bejelentés utáni napokban az Apple részvényei 104 dollárról 94 dollárra estek le, ami azt jelenti, hogy a virtuális pénzügyi térben hirtelen elpárolgott kb. 40 milliárd dollár. Mi történhetett? Emögött persze számos folyamat van, azonban nagy jelentőséggel bír, hogy az Apple legnagyobb egyedi részvényese, Carl Icahn eladta összes Apple részvényét. Mennyi az annyi? Icahn 46 millió részvény birtokosa volt, ami mostani árfolyamon kb. 4,5 milliárd dollárt tesz ki, azaz ő egyedül birtokolta az Apple részvényeinek 1%-át. Ami azért több, mint elképesztő. Ennek megfelelően Icahn elég izgága figura volt, és többször próbált meg beleszólni, hogy merre kéne mennie a cégnek. Itt érdemes felidézni, amit Steve Wozniak mondott nemrég a BBC-nek, hogy a befektetők a profitmaximalizálás miatt rossz irányba terelik a Szilícium-völgy cégeit. Icahn egy üzleti ebéd során hozta nyilvánosságra a lépését, de ettől függetlenül mind az Apple-t, mind Tim Cookot nagyszerűnek tartja, utóbbit telefonon is felhívta. Elmondása szerint azért szállt ki, mert a kínai kormány beleszólása a piaci folyamatokba ijesztő, ezért nem lehet biztosan tervezni. Ha visszaemlékszünk arra, hogy Kínában a múlt héten lelőtték az iTunes és iBooks Store-okat, akkor tényleg észre kell venni, hogy a vörös kapitalizmus országában a vörös néha erősebb, mint a kapitalizmus, és finoman szólva is nem azok a szabályok működnek, mint a nyugati demokráciákban. Messze vagyunk még attól, hogy mondjuk a kínai kormány betiltsa az Apple termékeket – amire válaszul mondjuk a cupertinói cég elviheti onnan egész gyártókapacitását –, de kétségtelen, hogy megnehezíthetik a helyzetüket.

Carl Icahn
Carl Icahn

Azonban az árfolyamzuhanás meglepő módon nem érinti rosszul az Apple-t, ugyanis ilyenkor mindig nagy lelkesedéssel vásárolnak be a saját részvényeikből. Be is jelentették rögtön, hogy péntektől elindítanak egy újabb visszavásárlási hullámot, ami viszont fel fogja verni a részvényárakat. A második pénzügyi negyedévben már 7 milliárd dollár értékben vásárolták vissza saját részvényeiket. Miért fontos ez? Minél több részvény van a kezükben, annál inkább ők határozzák meg, hogy merre menjen a cég, nem pedig a befektetők, akik – valahol érthető módon – minél hamarabb minél több pénzt szeretnének látni. Ehhez képest az Apple egy 35 milliárd dolláros (!) visszavásárlási csomagot jelentett be, miután lement az árfolyam, úgyhogy tényleg komolyan gondolják, hogy visszavegyék az irányítást. Egyesek szerint ez nem biztos, hogy a legbölcsebb döntés, mert ha a kínai piac – a kormány lépései, vagy a lassuló gazdaság miatt, de – bedől, akkor most drágán vásárolják fel saját magukat, és inkább más, szélesebb portfólióval rendelkező értékálló cégeket kellene megszerezniük, ahogy a Google is Alphabetté nőtte ki magát.

Források: AppAdvice, Apple InsiderReuters

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!